tiistai 4. kesäkuuta 2013

Hepoa lasagnessa ja mielikuvia terveellisyydestä

Viime aikoina on saatu uutisista lukea toistuvasti ruokateollisuuden huijauksista ja mitä erilaisemmista löydöksistä ruokalautasella. Se, mitä suuhun laitamme, on sitä, mitä elimistömme käyttää polttoaineena. Sillä sinäkin jaksat puuhata, mitä nyt ikinä satutkin puuhailemaan päivät pitkät. Mutta miksi suurin osa meistä valitsee lautaselleen teollisesti tuotettua roskaa, jossa ei ole mitään, mitä ihminen OIKEASTI tarvitsee. Olemme marinoineet itsemme ja jälkikasvumme e-koodeilla. Kun kaikki ruoan luontaiset aromit on peitetty arominvahventeilla, rasvalla, suolalla ja sokerilla, voimme vain miettiä, miksi se terveellinen ruoka "maistuu pahalta". Se johtuu ystäväiseni siitä, että makuhermosi ovat tuhoutuneet epäterveellisen ruoan ansiosta. Tai ruoaksi tätä prosessoitua ja lisäaineilla kuorrutettua jätettä ei kyllä voi sanoa. Kyseessä on vain suuri huijaus, jossa sinä olet suurin pelle.

Eurooppa suorastaan järkyttyi, kun media tiesi raportoida lasagnesta löytyneen hevosenlihaa naudan sijasta. Ihmisiä tuntui kuitenkin enemmän järkyttävän heppa lautasella, kuin ruokateollisuuden täydellinen kusetus. Jos pystyt syömään nautaa ja sikaa, miten et pysty syömään hevosta? Kaikki noista edellä mainituista kun ovat nisäkkäitä. Yleensä ihminen nimittäin samaistuu helpommin toiseen nisäkkääseen kuin esimerkiksi katkarapuun. Kumpaan sinä samaistut? Tämän takia monen on helpompaa luopua lihasta kuin kalasta. Kyse on siitä, ketä kohtaan tunnet empatiaa.

pic: naturalnewstracker

Hevosenlihakohu sai kuitenkin monet ajattelemaan - konien ikävän kohtalon lisäksi, miten paljon ruokateollisuus meitä todellisuudessa vedättää ja mihin enää uskoa. Tuoteseloste on täynnä mystisiä e-koodeja, joiden muistamiseen harvan ihmisen rajoittunut muistikapasiteetti kykenee. Miten siis välttyä suoranaiselta kusetukselta ja valita terveellisempi vaihtoehto? Helpointa se on näin: osta tuotteita, joissa ei ole tuoteselostetta eli tuote on sitä itseään. Ja mikäli mahdollista: osta luomua. Näillä pääsee jo pitkälle.

Tässä kohtaa ihmiset vetoavat tuohon kaiken pahan alkuun: rahaan! Luomu on kallista, kasvikset rokottavat lompakkoa, terveellinen ruoka maksaa...mutta näillä samoilla ihmisillä on kummasti varaa savukkeisiin, roskaruokaan, makeisiin, virvoitusjuomiin ja alkoholiin. Jokuhan tässä yhtälössä nyt mättää. Ja jos sinulla ei ole varaa panostaa omaan terveyteesi, tulee sinulla olla vuosien päästä varaa kaikkiin niihin sairauksiin, joita epäterveellinen ruoka sinulle aiheuttaa. Eikö oma ja läheisten hyvinvointi pitäisi olla tärkeimpiä asioita maailmassa? Kyselyissä ihmiset mainitsevat lähes poikkeuksetta tärkeimmäksi arvokseen terveyden, mutta sanat ja teot ovat tosielämässä kaukana toisistaan.

Miksi meille sitten kaupataan näitä suoranaisia myrkkyjä? Syy löytyy peilistä. Sitä myydään, mitä ostetaan. Kysynnän ja tarjonnan laki toimii. Lompakollasi voit äänestää parhaiten.

Mitä kauemmaksi syömämme ruoka on mennyt luonnollisesta ravinnosta, sitä enemmän meillä on erilaisia sairauksia. Lapsemme ovat yliherkkiä lähes kaikelle mahdolliselle, vielä suurempi osa diagnosoidaan autistisiksi, syöpäpotilaita syntyy kuin sieniä sateella, 2.tyypin diabetes puhuttaa ja kohta lähes jokainen ihminen on syönyt elämänsä aikana mielialalääkkeitä. Miksi ennen näistä sairauksista ei puhuttu mitään? Osa väittää, että parantunut teveydenhuolto on syynä tähän, mutta eikö meidän pitäisi silloin olla nimenomaan terveitä? Se, mitä syömme on lähes kaikkien sairauksien takana. Syö huonosti, voit huonosti. Yhtälö on niin yksinkertainen, että tyhmäkin sen tajuaa.

 pic: Eat your medicine (facebook)

Ruokateollisuus ratsastaa mielikuvilla, kuten monet muutkin tuotteet. Harmi, että nuo mielikuvat ovat valheellisia. Lihapullat on tehty broilerin nahasta, Guacamoledipissä on avokadoa alle 1%, mustat oliivit ovat vihreitä, terveysmurot ovat täynnä sokeria ja niin edelleen. Aamulla tarvitset Activia-jogurttia. jotta voit illalla käydä tyhjentämässä suolesi. Oikeasti tarvitset kuituja, jota saa - yllätys yllätys, aivan tavallisesta ruoasta. Luuletko, että esi-isäsi söivät Activiaa? Tuskin.

Jokunen vuosi sitten rasva oli kaiken pahan alku. Trenditietoiset naiset nauttivat kevytlimsaa, kevytjogurttia, kevyt sitä ja kevyt tätä. Kunnes selvisi, että nämä kevyttuotteet olivatkin täynnä makeutusaineita, jotka aiheuttavat ihmisille mm. syöpää. Trendi loppui kuin seinään ja mentiin ojasta alikkoon. Seuraavana trendinikkarit keksivät karppauksen. Voi loppui kaupoista, kun lehdet kilpaa kertoivat karppauksen olevan varmin tie onneen. Sivussa unohdettiin tosin mainita liiallisen rasvan käytön vaarat, esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, jotka ovat hyvin yleisiä Suomessa.

Mutta hiilarit olivat nyt vihollinen numero yksi. Kun Irma 45vee kertoi olevansa elämänsä kunnossa karppauksen ansiosta, kuunteli koko työporukka haltioituneena hänen menestystarinaansa. Olo oli kevyt, painokin tippunut 15kg, iho parantunut, väsymys poissa ja koko elämä kuin ihanaa unta vain. Syy oli varmasti niissä hiilareissa, ne pahikset! Tai ehkäpä kyse oli siitä, että Irma karsi ruokavaliostaan vaaleat vehnät (nämä ovat ne oikeat pahikset), lisäsi ruokavalioonsa marjoja ja teki tuttavuutta kaupan hedelmä-ja vihannesosaston kanssa. Kyse ei ollutkaan hiilareiden määrästä, vaan niiden laadusta. Täysjyvä miehen ja naisenkin tiellä pitää. Kohtuus kaikessa, niin myös hiilareissa ja rasvoissa. Ja niitä hyviä rasvoja saa muuten esimerkiksi avokadosta, pähkinöistä, siemenistä ja rypsiöljystä. Ikäväkseni ilmoitan, että transrasvassa paistetuissa ranskalaisissa niitä ei ole.

pic: Eat your medicine (facebook)

Ihminen saa oikeasta, puhtaasta ravinnosta kaiken tarvitsemansa. Jos ei saisi, ei tämä ihmiskunta olisi säilynyt näihin päiviin asti. Ihminen ei tarvitse säilöntä- ja lisäaineita. Mitä ihminen tarvitsee on vitamiineja, kivennäis- ja vihenaineita. Ja niitä saa siitä oikeasta ruoasta! Oikea ravinto on sellaista, jonka isoisoisäsikin tunnistaisi syötäväksi. Suosi juureksia, kasviksia, marjoja, hedelmiä, papuja, linssejä, täysjyvää, yrttejä eli siis ravintoa, johon ei ole lisätty mitään ylimääräistä. Jos ruoka säilyy pitkään hyvänä, on syytä epäillä huijausta. Poikkeuksena toki kuivatuotteet kuten esimerkiksi nuo linssit.

Älä sulje silmiäsi ruokateollisuuden huijaukselta, vaikka tieto lisääkin tuskaa, mutta epätietoisuus se vasta tuskallista onkin. Tutki kaupassa tuoteselosteita, suosi luomua aina kun voit, syö enemmän kasviksia, äläkä anna mielikuvien johtaa sinua harhaan. Pienellä paneutumisella asioihin, voit tehdä suuren muutoksen elämääsi ja hyvinvointiisi. Ja kukapa meistä ei haluaisi voida hyvin? Terveys on asia, johon kannattaa aina panostaa! Se maksaa itsensä monin kertaisesti takaisin. Mieti siis seuraavan kerran kaupassa ollessasi kahdesti, mistä tahdot todella maksaa ja mitä ostoskoriisi lopulta päätyy. Vastuullisia ja mukavia kauppareissuja!

“Let food be thy medicine and medicine be thy food”  
- Hippocrates -

23 kommenttia:

 1. Tässä on kyllä aivan huippuhieno teksti, olen ehdottoman samaa mieltä kanssasi joka asiassa. Se on vaan niin harmi, että nykypäivän ihminen on monesti niin kiireinen ja väsynyt ja haluaa ruuan suhteen päästä helpolla, ja suuhun tulee laitettua pelkkää roskaa. Taistelen itsekin oman avokkini kanssa näistä ruoka-asioista, toinen kun ei raaski eikä jaksa sijoittaa parempaan ja itse en halua koskea mihinkään valmiiseen. Täytyy koittaa vielä ravistella tuota jääräpäätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väsymys ja kiire ovat vain tekosyitä. Terveellisiä ruokia voi tehdä etukäteen, laittaa jääkaappiin tai pakastimeen, ei tarvitse kokkailla ruokaa vaan voi lämmittää heti. Ja monesti se väsymys on seurausta epäterveellisestä ruoasta.

   Itsekin olen joutunut parisuhteissa taistelemaan toisen epäterveellisiä elämäntapoja vastaan. Enää en jaksa. Miehellä täytyy olla samanlainen arvomaailma ja elämäntavat kuin itsellä, muuten ei hommasta tule mitään. Toisilla homma toki toimii, vaikka oltaisiin täysin eri mieltä asioista :)

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus! Oon pahoillani, mutta en löydä yhtään vastaväitettä ;)

  VastaaPoista
 3. Juuri on uutisoitu siitä, kuinka vähävaraisilla ihmisillä ei ole varaa ostaa kasviksia ja vihanneksia, korkeiden hintojen vuoksi. Sitten syödään sitä roskaa kaikinpuolin.
  Tunnustan, kyllä minäkin vedän makaroonia ja nuudelia posket pullollaani. Mutta annan anteeksi sen itselleni koska syön leivän päällä hummusta ja makaroonin kanssa soijarouhetta.
  Pian tilanne Suomessakin menee siihen, että ihmisten täytyy ruveta itse kasvattamaan oma ruokansa, jos ruuan hintaa jälleen nostetaan, niinkuin tämä linkki kertoo:

  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/59643-ruuan-hintaan-kaavaillaan-suomessa-jattikorotusta?fb_action_ids=10200592294343962&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map={%2210200592294343962%22%3A419509458147851}&action_type_map={%2210200592294343962%22%3A%22og.recommends%22}&action_ref_map=[]

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin luin tuon uutisen, faoin facebookissa ja sain keskustelun aikaiseksi. Se on kyllä aivan totta, että ruoka on aivan liian kallista - varsinkin terveellinen. On tullut huomattua, että monesti kaikista vähävaraisimmat ovat myös lihavia. Mikä on taas suoraa seurasta ruoan yksipuolisuudesta. On surullista, että köyhyys tekee ihmisestä sairaan :( Kaikilla köyhillä ei ole varaa edes lääkkeisiin, joita he tarvitsevat. Huonolla tolalla ovat monien asiat meidän ns. hyvinvointivaltiossa, jossa kohta enemmistö ihmisistä voi pahoin.

   Olen ehdottomasti ruoanhinnan nousua vastaan! Ja mikäli tahtoo hintoja alas: älä ikinä missään nimessä äänestä Kokoomusta. Se puolue on kaiken tämän takana. Köyhät kyykkyyn ja silleen.

   Poista
 4. Todella hyvä kirjoitus ja pistää oikeasti miettimään, että mitä sontaa sitä suuhunsa lappaa.

  Olen sitä pitkään miettinyt, että miksi esimerkiksi tuore paprika maksaa jopa kaksi euroa, kun puolestaan eineshampurilainen maksaa sen 60 senttiä. Ihmisiä kehotetaan syömään terveellisesti, mutta silti sontaruoka on edelleen halvempaa, kuin tuoreet kasvikset...

  P.S Haaste sinulle blogissani :) http://myrikanluutakomero.blogspot.fi/2013/06/liebster-blog-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja sitä kannattaa todellakin miettiä. Sillä on enemmän vaikutusta kuin moni ikinä uskookaan.

   Se onkin ihmeellinen juttu. Ihmisiä kannustetaan elämään terveellisesti, mutta kaikki terveellinen ruoka on julmetun kallista ja teollinen moska lähes ilmaista. Päättäjät eivät vain tajua sitä, jos terveellinen ruoka olisi halvempaa, ihmiset söisivät sitä, olisivat terveempiä ja näin säästettäisiin myös terveydenhuollon menoissa. Ovathan sen useatkin tutkimukset osoittaneet: länsimaalainen ruokavalio aiheuttaa: 2. tyypin daibetesta, syöpää, sydän- ja verisuonisairauksia jne. Paljonko näiden hoitoon menee rahaa Suomessa vuosittain? Siinä olisi selvää säästöä, kun näistä päästäisiin eroon.

   Kiitos haasteesta! :)

   Poista
 5. Rypsiöljy on haitallista sen sisältämän suuren alfalinolihapon pitoisuuden takia, joka estää eikosanoidien luonnollisen synteesin. Paljon parempi vaihtoehto on oliiviöljy, joka sisältää pääasiassa yksityydytettyä oleiinihappoa, jota ihmisen rasvasta on 45 % sekä linolihappoa, mutta erittäin vähän alfalinolihappoa.

  http://www.anttiheikkila.com/blogi/miksi_en_kayta_rypsioljya/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuosta rypsiöljystä on väitteitä puolesta, että vastaan. Vähän kuten kalastakin. Kalassa on elintärkeitä omega-3-rasvahappoja, mutta kaloista löytyy myös elohopeaa. Että tiedäpä siinä sitten mitä syödä.

   Itse käytän myös oliiviöljyä :) Kookosöljyä ajattelin myös hankkia lähiaikoina, kosta sitä on kehuttu monessa paikassa maasta taivaaseen.

   Ruoasta puhuttaessa on törmää aina tähän ongelmaan: toiset sanovat, että terveellistä, toiset sanovat, että myrkkyä. Toinen tutkimus väittää yhtä ja toinen toista. Ihmiset kun ovat vielä erilaisia; mikä sopii yhdelle, ei aina sovi toiselle.

   Poista
 6. Periaatteesi kuulostavat loistavilta, mutta toteutatko niitä käytännössä? Tai onko se helppoa sinulle? Täydellisesti puhtaaseen ravintoon siirtyminen ei ole kenellekään nykypäivänä helppoa, koska roskaruokaa ja eineksiä on tarjolla monessa paikassa, eikä aina saa luomua tai lisäaineetonta ruokaa vaikka kuinka haluaisi. Vielä yksi kysymys, älä ota tätä loukkauksena, mutta toisessa blogissasi kirjoitat paljon juhlimisesta ja alkoholin käytöstä, josta sinulle on tullut myös (ilmeisesti) kovia kankkusia. Oletko nykyään lopettanut alkoholin käytön kokonaan? Lisäksi vegenakit ja -makkarat eivät taida olla täysin lisäaineettomia nekään. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki toteutan :) Eihän näistä asioista muuten olisi mitään järkeä puhua. Toki minulla on omat paheeni, mutta niinhän meistä jokaisella. Mitä olen muiden ihmisten juttuja kuunnellut ja heidän kanssa keskustellut, olen tullut siihen tulokseen, että minulle tämän elämäntavan noudattaminen on huomattavasti helpompaa. En toki kykene täysin puhtaaseen ravintoon, koska se on lähes mahdotonta länsimaissa. Mutta mielestäni pienikin muutos terveellisempään suuntaan, on askel kohti parempaa huomista :) Ja joskus voi herkutella, kunhan se pysyy kohtuuden rajoissa. Muutama jäätelö kesällä tai kaljatuoppi terassilla tuskin kenenkään terveyttä romuttaa. Elämä pitää muistaa myös nauttia.

   En osta ikinä mikroaterioita. Joskus kiiressä ostan ehkä jonkun soijapyttipannun pakasteesta tai Apetit-merkkisen pinaattikeiton. Mutta muuten koitan tehdä aina ruoat niin paljon kuin mahdollista itse. Minulla on myös tavoite, yrittää joka päivä syödä kasviksia, hedelmiä ja marjoja :) Esim. tällä viikolla on tullut kasviksista syötyä esim: porkkanaa, kurkkua, tomaattia ja tammenlehtisalaattia. Hedelmistä: mango, banaani, veriappelsiini, vesimeloni ja hunajameloni. Marjoista: pensasmustikkaa, mustaherukoita ja hilloja. Pääruokana syön yleensä pavuista tai herneistä tehtyjä pihvejä.

   Tiedostan kyllä, että käytän alkoholia ja se on huono juttu. Tosin olen vähentänyt sitä huomattavasti verrattuna mitä se oli joskus muinoin. Alkoholin käyttö rajoittuu onneksi lähinnä viikonloppuun. Saattaa toki kuulostaa, että juon hirveästi, mutta kun kerron olleeni juhlimassa, niin se saattaa usein tarkoittaa, että join baarissa 2 tuoppia. Varsinkin keikoilla juon vähän, koska se keikka on itselleni pääasia, ei juominen. Tietysti blogista saa kuvan, että juhlii usein, koska en kirjoita sinne niistä viikonlopuista kun istuin yksin kotona lukemassa kirjaa ja lenkkeilin. Vaikea tehdä ns. tikusta asiaa. Silloinhan sitä kirjoittaa, kun jotain tapahtuu.
   Ja juuh synttäreiden ja vapun jälkeen oli todella paha krapula. Ei ollut fiksua ei.

   On tullut kyllä monesti ihan vakavissaan mietittyä juomisen lopettamista. Tosin tiedän, että ainakaan kesällä sitä ei kannata edes yrittää. Toisaalta muutama lasi viiniä viikonloppuna tuskin ketään tappaa. Mutta olet kyllä oikeassa, että alkoholi on parasta ja sitä pitäisi käyttää kohtuudella.

   Poista
 7. Kaikki lisäaineet eivät ole automaattisesti vaarallisia
  http://www.taloussanomat.fi/harrastukset/2012/02/23/miksi-vouhkaamme-e-koodeista/201223598/139

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät toki :) Osa on hyvinkin luonnollisia lopulta. Tässä olikin puhe lähinnä niistä pahoista lisäaineista tai niistä täysin turhista esim. väriaineet.

   Poista
 8. Hienoa että joku jaksaa mutta kyllä huomaa että olet vasta kiinnostunut ja alkanut lukemaan kyseisiä juttuja.. meneppäs hieman pintaa ja uutisotsikoita syvemmälle.. Ja kyseenalaistan hieman suosi aina luomua juttua.. Voidaanko sano esimerkiksi Israelista Suomeen tuotua vakuumipakattua paprikaa mitenkään luomuksi? Suomessa tuotetut kasvikset ja vihannekset ja hetken kasvavat hedelmät ovat 100kertaa parempi vaihtoehto kuitenni. Suomessa ei saada juurikaan käyttää (vielä toistaiseksi) hirmumyrkkyjä kasvatukseen.. Tehotuotettujen soijapeltojen kohdilla ei kasva mitään yli 15vuoteen... Luomuunkin saa käyttää suhteellisen hurjankin määrän torjunta-aineita jne... Itse suosin kotimaista ja luomua. Kaikki ei vaan ole niin mustavalkoista mitä tehdä.. Kaupat ottaa kaiken irti ja maksattaa luomuna kaikesta hurjasti enemmän. Kannan silti korteni kekoon ja olen ollut ostamatta teollsita paskamössöä yli 5vuotta. Olen päässyt eroon allergioistani jättämällä lehmävauvoillle tehdyn maidon sekä tehotuottamalla tuotetun paskan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni omaan hyvinvointiinsa panostaminen ei ole koskaan turhaa :) No olen kyllä ollut kiinnostunut asioista jo vuosia, mutta noin viimeisen vuoden aikana kiinnostunut on kasvanut merkittävästi.

   Ja kyllä pyrin menemään uutisotsikoita syvemmälle. Testaan itse asioita, luen paljon kirjoja, artikkeleita, seuraan aiheeseen keskittyneitä facebook-sivuja ja -ryhmiä. Mutta aina löytyy uutta tietoa ja uusia tutkimuksia tehdään jatkuvasti. Kukaan tuskin tietää kaikkea.

   Olen lukenut myös luomuun kriittisesti suhtautuvien ihmisten artikkeleita, mutta en ole vakuuttunut niistä. Itse suosin luomua, enkä ajatellut sitä muuttaa.

   Itsekin suosin kotimaisia tuotteita :) Tosin en ole vielä nähnyt missään kotimaisia hedelmiä. Täällä kun eivät hedelmät menesty - valitettavasti. Mutta maan sijaintia on hieman vaikea lähteä muuttamaan.

   Ja suurin osa tuosta soijastahan muuten syötetään eläimille, joita taas syövät ihmiset. Vain murto-osa soijasta menee suoraan ihmiselle. Soijastakin liikkuu kaikenlaista juttua, osa sanoo terveelliseksi, osa myrkyksi. Itse noudatan kultaista keskitietä, silloin tällöin voi syödä.

   Maitoon suhtaudun itsekin kriittisesti luettuna aiheesta muutaman artikkelin. Tosin itse käytän maitoa vain kahvissa, joten en pidä sitä pahana. Onhan tuosta paljon juttua, että maito sopii vain vauvoille, eikä sitä siitä eteenpäin pitäisi enää käyttää ollenkaan. Valio on tosin onnistunut aivopesemään suomalaisia maidon terveellisyydestä vuosia.

   Itsellä on melko samanlaiset tavat kuin sinulla: suosin luomua ja kotimaisia tuotteita, vältän teollista paskaa. Sillä pääsee jo melko pitkälle :)

   Poista
 9. Karppauksen ideahan on nimeomaan se että turhista hiilihydraateista luopumalla ja rasvaa lisäämällä tehdään kehosta rasvapolttoinen (rasvapoltteisuus = laihduttaa) Siinä missä hiilarinpuputtajat saavat polttoaineensa hiilareista, saavat karppaajat polttoaineensa rasvasta. (Hiilarit ja rasva yhdessä = lihottaa.) Fakta on se että ainoatakaan oikein karpannutta henkilöä ei vaivaa sydän- ja verisuonitaudit sun muut ja sillä se 2-tyypin diabeteskin paranee kuin itsestään (mm. äitini tapauksessa, -20kg painoa pois ja kaikki arvot napsulleen kohdillaan.) Ainoat asiat joissa olet karppauksen suhteen oikeassa ovat a) Tehdään tuttavuutta vihannesosastolle. Karppauksessa käytetään PALJON vihanneksia ja laadukasta, rasvaista lihaa tai kalaa. Karppauksessa ei ole tarkoitus syödä vain lihaa ja rasvaa, asian voit tarkistaa vaikka karppaus.infon reseptiosiosta: kasviksia-kasviksia-kasviksia. Ja b) ne vähäy hiilarit joita nautitaan ovat nimenomaan niitä laadukkaita hiilareita. Karppaus ei ole kituuttamisdieetti, karppauksen idea on syödä kunnolla että jaksaa laihtua. Usein vähähiilihydraattinen eli hiilaritietoinen ruokavalio jää elämäntavaksi, sillä turhat hiilarit aiheuttavat huonoa oloa. Ikäväkseni ilmoitan että transrasvat muuttuvat erityisen haitallisiksi siinä vaiheessa kun niiden ohessa syö esimerkiksi hiilihydraatteja. Lisäksi mainitsen sen verran että pähkinöiden lisäksi rasvaa saa mm. avokado-, oliivi- ja kookosöljystä, ei kaikkea tarvitse voihin upottaa, karpatessakaan! Karppaus tosin vaatii aikaa ja vaivannäköä, aterioita ja ateriarytmiä joutuu aidosti miettimään. Tämän viestin tarkoituksena on vain ja ainoastaan ilmoittaa että olen hivenen tyytymätön siihen miten vähällä tietämyksellä läksit arvostelemaan toisten tapaa hoikistua ja voida paremmin kuin ennen. Nimin. -15kg ja olo on parempi kuin koskaan, veriarvot ovat priimaa ja iho ja hiukset kiittävät ja jaksan jopa urheilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut tuosta, että monilla karppaus on auttanut diabetekseen ja painonpudotukseen. Mielestäni se voi olla hyvä sysäys elintapamuutokselle tai painonpudotukselle, mutta en pidä siitä, että yhdestä asiasta tehdään se suuri paha (tässä tapauksessa hiilareista). Uskon enemmän kokonaisuuteen ruoka-asioissa. Jos syö muuten terveellisesti, pulla silloin tällöin tuskin kenenkään terveyttä turmelee. Ja taas sama toisinpäin, jos syö jatkuvasti ihan miten sattuu, ei yksi salaatti kuussa paljoa auta.

   Huonoista hiilareista tulee todellakin huono olo, se on tullut huomattua usein. Itsekin tosiaan käytän tuota oliiviöljyä kokkailussa ja kookosöljyä olisi myös tarkoitus hankkia tähän talouteen :)

   Sen verran tiedän, että karppaus ei tosiaan ole mitään kituuttamista. Monet kaverit tuota harrastavat :)

   Mielestäni on hienoa, jos ihmiset saavat painonsa putoamaan karppaamalla, ei siinä mitään vikaa. Kunhan muutkin asiat ovat kunnossa ruokavaliossa, niin miksipä ei :) Hiilareita enemmän pitäisi kuitenkin katsoa kokonaisuutta, mutta vaikuttaa että sinun tapauksessasi näin onkin ja se on hyvä! Ja tsemppiä jatkoon!

   Poista
 10. Aika pitkälti samaa mieltä. Ja ihan taivahan tosi se on, että ihmisille voi väittää ruoasta melkein mitä vain ja sitten ostetaan. Olen tarkkaillut esimerkiksi noita terveysjugurttimainoksia. Eikös Suomessa ollut laki, joka kieltää parempaan vanhemmuuteen vetoavan mainonnan? Mutta juuri siihen kohtaan iskee suuri osa näistä 'osta tätä lapsellesi ja se kasvaa terveeksi' -tuotteiden mainoksista iskee. Hirveän sääli silleen, että vanhempi ensin nielee purematta kaiken mitä sille ruoasta väitetään ja sitten lapsi omaksuu ravinnon kautta saman kritiikittömyyden.
  Mä olen itse pescovegeperheestä, mutta siihen asti että pystyin funtsimaan kantani omin aivoin sain syödä lihaa jos itse pyysin. Mäkissä ei rampattu, mutta ihan perusliharuokaa söin. Nyt olen pescovege itsekin ollut muutaman vuoden... Ei siitä sen enempää, varmasti kuitenkin käsität mitä tapahtui. :)

  Mutta yksi juttu tässä pikkaisen tökkäisi. Eihän nimittäin kaikilla olekaan varaa kumpaankaan; sairauksien ehkäisyyn tahika sitten niiden hoitoon. Huomautan, että ylimalkaan ottaen (kärjistetään nyt) Suomen tapaisissa maissa köyhät ovat lihavampiakin kuten tiedät, eikä se aina informaation tai asenteen puuttumisesta johdu. Mutta sellaisten asioiden kuin tiedon oikeasta ravinnosta ja sen saatavuuden pitäisi olla jokaisen oikeutena. Siitä varmaankin olemme jälleen samaa mieltä. Itsenikin pitää rajoittaa vastaisuudessa ihan talouden puolesta kaikenlaista herkkuperseilyä ja siirtyä halpaan kasvisruokaan jolla oikeasti pärjää. Toivon että kaikki ymmärtävät sen, että aika usein vähän lisää rahaa kuluttamalla johonkin tuotteeseen voi ostaa itselleen puhtaan omantunnon.

  Luomusta; ehdottomasti kyllä. Ja Suomessa tuotettuun voi toistaiseksi luottaa hyvin pitkälle, ja siihen että täällä noudatetaan orjallisemmin EU:n määräyksiä ravintoasioista (jotka tietenkin ovat aina absoluuttinen totuus nekin, köhköh) kuin monessa muussa maassa mikä ei periaatteessa nytkään ole paha juttu.

  Ai niin, ja loppukevennys: paikallisella kirpputorilla on myyntihyllynä vanha kaluste, jossa lukee isolla 'maitoa'. Olen usein pohtinut hetken miksei sieltä saa käytettyä ruokaa. Miksiköhän? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis monet kuvittelevat syövänsä terveellisesti, kun ostavat tuotteita, joita markkinoidaan terveellisyydellä. Valitettavasti nämä tuotteet eivät yleensä edistä terveyttä yhtään mitenkään, pahimmassa tapauksessa päinvastoin! Yleensäkin jos ruokaa mainostetaan tv:ssä, se harvoin on terveellistä :D Mietipä mitä tv:ssä mainostetaan: määkisafkaa, karkkeja, jäätelöitä, virvoitusjuomia, ruoansulatusjogurtteja, grillimakkaroita, valmisruokia jne. Ei siis mitään terveellistä!

   Meidän suvussa ei ole ketään muita kasvissyöjiä. Muutenkin olen suvun outo lintu. Isäni metsästää hirviä, äiti syö kyllä mielellään kasvisruokaa ja sisko on a-luokan lihansyöjä :D Sitten olen minä the hippi. Onneksi olen saanut myös äidin kiinnostumaan näistä asioista, äitikin on nykyään hyvin ravintotietoinen, ostaa luonnonkosmetiikkaa ja käy new age -tapahtumissa. Olen aivopessyt äitini ;)

   Tuo on kyllä totta, että monilla ihmisillä ei ole rahaa terveelliseen ruokaan, eikä edes lääkkeisiin. Se on sairasta todellakin! Ja Suomea pidetään hyvinvointivaltiona, jossa monet voivat pahoin. Ruoka on aivan liian kallista. Jos terveellinen ruoka olisi halvempaa, ihmiset ostaisivat sitä. Monille kun hinta on se ratkaisevin tekijä. Ja kyllä monesti köyhät ovat ylipainoisia ja sairaimpia, tämä johtuu puhtaasti huonosta ruoasta. Jos ruoanhinta jatkaa nousuaan, niin syöminen on pian rikkaiden etuoikeus ja tämä on kyllä kaukana hyvinvointivaltion mallista.

   Itsekin suosin kotimaisia. Esim. suomalaisissa salaateissa lukee pussissa usein "ei käytetty kemiallisia torjunta-aineita" :) Yleensä itse suosin näitä salaatteja. Eilen ostin rasian kirsikkatomaatteja ja taisivat maksaa euron verran. Tomaatit suomalaisia ja käytetty vain luonnonmukaista tuholaistorjuntaa :) Että joskus terveellisetkin vaihtoehdot ovat terveyden lisäksi hyväksi myös lompakolle.

   :P "käytettyä ruokaa" Se olisi sitten varmaan kirjaimellisesti paskaa :D

   Poista
 11. Postskriptumi: huomasinpa juuri kommenteista, että köyhyyden ja terveyden korreloinnin suhteen samoilla linjoilla näytät olevan. :) Ihan oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Aina kun kuulenkin sanat ruoan hinnan nousu niin tekee mieli lähteä riehumaan Eduskuntatalon eteen.

   Poista
  2. Taidat saada seuraa Eduskuntalaan jos niitä sanoja vielä mainitaan meidän kahden kuullen... Ketkä kaikki täältä lähtevät?

   Poista